header

Matičnjak / Melissa

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Matičnjak / MelissaMatičnjak

Maticnjak je visegodisnja biljka, visine oko 60 cm, opojnog mirisa koji najvise podseca na limun. Za lecenje se koristi nadzemni deo biljke. Bere se pre ili u vreme cvetanja. Sušiti na toplom i promajnom mestu. Osim esencijalnog ulja, lekovita biljka maticnjak sadrži fenolne kiseline, flavonide i druge sastojke.

Maticnjak je po svojim lekovitim svojstvima poznat jos od davnina kao odlican prirodni lek koji jaca i oživljava srce, protiv nocnih strahova i depresije. Maticnjak cisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu i povoljno utice na rad unutrasnjih organa. Tako ko zeli da razveseli srce i slezinu neka pije caj od maticnjaka.

Maticnjak podstice hormonalne aktivnosti, pa se zbog toga preporucuje kod problema sa stitnom zlezdom. Naucna istraživanja ukazuju da ekstrakt maticnjaka ima uticaj na imunoglobulin kod pacijenata oboljelih od Gravesove bolesti, a deluje i antitiroidno kod bolesti stitne zlezde. U kombinaciji sa drugim biljkama maticnjak se upotrebljava za lecenje astme, glavobolje, grceva u stomaku i materici, oboljena želuca, disajnih organa, hronicnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povracanja, proliva, umora, slabosti.U kombinaciji sa valerijanom, kimom i majcinom dusicom, maticnjak se primenjuje kod srcanog grca angine pectoris.

Ipak biljka maticnjak je najpoznatija kao prirodni lek protiv psihickih problema i to depresije, anksioznosti (straha), napetosti i drugih poremecaja izazvanih stresom. Posebno je dobar prirodni lek protiv strahova i straha od bolesti (hipohondrije). Za lecenje psihickih poremecaja maticnjak se moze kombinovati sa drugim lekovitim biljkama koje imaju slicno dejstvo kao sto su valerijana, kamilica, lavanda.

Najbolji efekat u lecenju postize se ako se koristi sveza biljka a njeno dejstvo ce se najpre osetiti kod organa za varenje. Ne treba zaboraviti da je maticnjak odlican prirodni lek protiv nadimanja stomaka.

Etericno ulje maticnjaka vrlo je retko i skupo, pa je tesko pronaci kvalitetno, inace povoljno deluje kod ubrzanog rada srca, nesanice, straha i zeludacnih problema.

Caj od maticnjaka

Caj od maticnjaka priprema se vrlo jednostavno tako sto se jedna mala kasika ove biljke prelije sa 2 dl kljucale vode, zatim poklopi i ostavi da odstoji svega 5 minuta. Nakon toga procedi i pije dva do tri puta na dan.

You have no rights to post comments

Joomla templates by a4joomla